Eesti English Русский
«
»

 Uudised (1)Uudiste arhiiv
 22/05/18 ERAK mai sündmused 

Uudised

15/06/2016 10:44  Veinimaailma veinid ERAKus
Eesti Riigiametnike Klubi liikmed saavad väga hea hinnaga kvaliteetseid Veinimaailma veine osta. Valikus on 13 erinevat veinisorti - valged, punased, magusad, poolmagusad, kuivad, poolkuivad jne. Hinnad alates 11 eurot. 

Valikus olevad veinid:


Hoffranzen Guts-Riesling Trocken 2014 1000ml 11,5% aromaatne, kuiv, ilma jääksuhkruteta vein - 13 eurot
Hoffranzen Guts-Riesling Feinherb 2014 1000ml 11,5% mahlane, poolkuiv, aimatava magusa maitsega vein - 13 eurot
Hoffranzeni veinimaja, Mosel, Saksamaa

Väikene veinitootja kes kasvatab Rieslingu veinimarjad Moseli jõe kiltkivistel nõlvadel. Veinipere on ühena vähestest, kes on jäänud piirkonna ajalooliste veinivalmistamise traditsioonide juurde. Nende filosoofia on istanduse-keskne: kivised, järsunõlvalised aialapid mis annavad väga väikese, kuid see-eest väga kontsentreeritud maitsega marju on jäetud nn. Grand Cru veinide valmistamiseks; pisut saagikamad aiad annavad õhema struktuuriga, väga mahlased veinid mis hiljem keldris pikalt laagerduma ei pea. Toidutööstuse abistavaid kemikaale ei kasutata, isegi mitte kultuurpärme. Tootja kasutab ära looduslikud pärmid mis jõuavad veinikotta koos marjadega. Kuna istanduse eest kantakse palju hoolt, ei teki nende majas ka teist, levinud probleemi kus kehvematel kasvuaastatel, niiske suvega saadakse liigsete hapetega marjad ja veinikojas tuleb kasutada happeid vähendavaid abiaineid. Hoffranzeni veinid on ka neist lisanditest puhtad.  
Kobarate korje toimub käsitsi, etappide kaupa, vastavalt marjade parimale küpsusastmele. Peale ärakorjamist pressitakse veinikojas mahl mis jääb käärima keldrisse, suurtesse tammevaatidesse, ilma eel-selitust tegemata või suhkrut lisamata. Kuna aiast kaasatulnud looduslike pärmide iseloom ja käitumine on erinev, saadakse veebruari lõpuks väga eriilmelised veinid. Näiteks osad pärmid lõpetavad töö varem kuna ei talu kõrget alkoholi ja veinisse allesjäävad puuviljasuhkrud muudavad veini magusaks. Viinamarjasort Riesling on kergelt aromaatne, see sordiomadus muudab ka kuivad veinid väga nautimisväärseks. 

AiBar Parrell Jove  2015 14,5% 750ml - 11 eurot
AiBar Senyor Parrell  2013  14%  750ml - 14 eurot
AiBar Garnatexeta de Joano Vi dole de Darmos 17% 500ml - 13 eurot
Aibari veinimaja, Montsant, Kataloonia (Hispaania)

Aibar on parimas mõttes talutootja kelle pisikene valdus on 150 aastat järjest tegelenud viina- ja oliivipuude kasvatamisega koos nende saaduste töötlemisega. Oliivisalude toodang läheb valdavalt väga mahedamaitselise oliiviõli tootmiseks, väiksem osa on hapendatud oliivid. Oliivikasvatus on talu kõige vanem tegevus (kuna araablaste valitsemise ajal oli veinivalmistamine keelatud).
Montsandis ehk Püha Mäe kõrval kasvatatakse samu viinamarjasorte mis Prantsusmaal Bordeaux’s: Cabernet Sauvignon, Merlot, jt; ja Rhone’i orus: Syrah ja Grenache ehk katalaani keeles Garnatxa, jt. Neist eelnevad neli on Aibari veinimaja põhisortideks. Bordeaux sorte hakati Kataloonias kasvatama 20. sajandi alguses, teised sordid on ajaloolised, Vahemere edela-rannikul levivad sordid.
Montsandi, kui ametliku veinipiirkonna klimaatiline omapära soosib punaste, tugevavärviliste veinide tootmist: suvi on kuum ja piisava õhuniiskusega, marjad arenevad suhkrute rikkaks ja samal ajal happed pehmenevad. Valmisveinid saavad küllusliku värvi, palju marjamaitseid mida tasakaalustavad meeldivad tanniinid (parkaine).                     
Väikene veinimaja ei kasuta suurtööstuslikke töövõtteid, seega veinid on puhta koostisega. Käärimise peatajaid ja konservante ei kasutata; veinid käärivad kuni suhkrute äratarbimiseni, pärmirakud lõpetavad sellega töö ning käärimine peatub. Aibari veiniperekond jääb tänaseni vanade tootmistraditsioonide juurde, sealhulgas ei selitata ega filtreerita tugevalt valmisveine ehk pudelitesse võib aja jooksul koguneda õrn põhjasade koos veinikiviga.  

AiBar Parrell Jove  2015 14,5% 750ml
Jove ehk uus ja noor; puuviljane, värskearoomiline, mahlane ja kuiv punane vein. Sobib vürtsikate grilliroogade kõrvale.

AiBar Senyor Parrell  2013  14%  750ml
Segu neljast viinamarjasordist mille värvi- ja maitserohkus näitab veini tõsist iseloomu. Vajab serveerimiseks laiemat pokaali, et aroomide nn. lahtihingamine toimuks kiiremini.  Veini võib nautida niisama või kokku sobitada veise või lambalihast roogadega, ka röstitud juurviljad sobivad sinna kõrvale.

AiBar Garnatexeta de Joano Vi dole de Darmos 17% 500ml
MAGUS vein. Väga suhkrurikkad marjad on peale sorteerimist, purustamist ja kestade leotamist jäetud käärima nii kauaks kuni tekkinud alkohol peatab pärmirakkude töö. Allesjäävad suhkrud muudavad veini väga magusaks. Lõhnas ja maitses on palju marju, šokolaadi ja peent taimsust. Veini tuleb serveerida kergelt jahedana. Võib pakkuda magusate, marjaste, kakaorikka või šokolaadiga küpsetiste kõrvale. Jäätis või hapukad puuviljad on samuti hea valik.
Veinisildil on baleriini tantsukingad. See on väikene mälestus maja perenaise kunagise tööelu kohta, ta oli tunnustatud baleriin kes on esinenud muuhulgas meie lähimetropolides, Stockholmis ja Peterburis. Täna on ta väikeses kodulinnakeses tantsuõpetaja ja majandab samal ajal koos mehega istandusi.  
 

Villa Malpertuis Cabernet Sauvignon 2007 13% 750ml, Languedoc, Prantsusmaa – punane kuiv vein - 11 eurot
Cabernet Sauvignon on nn. selgrooga viinamarjasort. Noor ja toores Cabernet on mustsõstra moosiste aroomidega ja maitses vahel liiga agressiivne. See vein on aastast 2007, valmistatud Lõuna-Prantsusmaal Languedocis ja seisnud keldris, suurtes anumates kuni hiljutise villimiseni. Tänu pikale seismisele on veini teravad happed ja pargisus leebunud ning on tekkinud meeldivalt ümar, tasakaalus maitse. Punane sünteetiline kork on mõeldud kõnetama tänast noort veinitarbijat.
Vein sobib mõnusa suveõhtu veetmiseks ja sobib kokku väga paljude roogadega nagu veise-, uluki- ja linnuliha road; marinaadis eeltöödeldud liha; pastad, tugevamaitselised riisiroad.    
  
Villa Malpertuis Elegance 2007 14% 750ml Corbieres, Prantsusmaa – punane kuiv vein - 11 eurot
Kataloonia naaber Lõuna-Prantsusmaal, Corbieres on mitmekülgne ala. Punased veinid valmistatakse vähemalt kahe sordi seguna millest enimkasutatud on Syrah, Lledoner Pelut, Carignan, Grenache, Mourvedre ja Terret Noir.
Malpertuis Elegance on mitmekülgse lõhna ja maitsega vein milles võrdselt marjad ja taimsed toonid. Järelmaitse on pikk, ilma segava pargisuseta. Veini võib serveerida lihast valmistatud roogade kõrvale või nautida niisama.    
 
Convento Viejo Sauvignon Blanc 2014 12,5% 750ml Central Valley (Keskorg), Tšiili – valge kuiv vein - 13 eurot
Convento Viejo ehk Vana Konvendi veinisari on loodud kõnetama tänapäevast, puuviljaseid veinimaitseid otsivat tarbijat. San Javieris asuva istanduse vanad viinapuud naudivad pikki, kuivi suvesid ja tänu madalamale saagikusele annavad aroomirikkaid marju. Viinamarjasort Sauvignon Blanc oma meeldiva aromaatsusega näitab nii puuviljaseid, kui taimseid maitsetoone; seepärast on vein mitmekülgne ja maitserohke: virsikud, tsitrused, küps melon. Piisav hape on värskendav ja aitab veini siduda erinevate roogadega: värsked salatid milles linnuliha, juustud või koorene kaste. Eriti hästi sobib sushi kõrvale.
  
Weston Chardonnay 2013 13% 750ml  California, USA – valge kuiv vein - 11 eurot
Viinamarjasort Chardonnay on vastuoluline, Euroopa heade meistrite käes on ta hapra ja õrna aroomipaletiga, jättes maitsesse palju tugevaid happeid. California kuum kliima annab sordile aga teistsuguse näo: pikk ja soe suvi kujundab marjadesse rohkem maitseid ning teravad happed puuduvad.    Veini värskest ja puuviljasest maitsest leiab vihjeid melonist, pirnist, roosast greibist. Piisav hape annab veinile värskuse.  
Serveerimiseks jahuta vein 16oC juurde ning kasuta kitsamat, tulbikujulist klaasi.
Vein sobib suveõhtute mahlaseks pokaalijoogiks niisama või kokku sobitamiseks kergemate roogadega nagu värsked salatid, kreemsupid, linnu- ja sealiha road, maitsetaimedega maitsestatud pastad, leebed riisiroad, kooresed hautised.  

Chateau Du Haut Jonqua 2010 13,5% 750ml  Saint-Emilion, Bordeaux, Prantsusmaa – punane kuiv vein - 23 eurot
Klassikaline Saint-Emilioni vein mis toodetakse samanimelise linnakese ümber olevate istanduste marjadest. Segu koosneb tavaliselt kahest viinamarjasordist: Merlot ja Cabernet Franc. Veini iseloomulik tulipunane värv sünnib lubjakivisest pinnasest, siin-seal kihiti kriidi, savi või jõesetetega. Veini lõhnast leidab kergesti üles maasikad ja punased sõstrad, hiljem mahedad vürtsid, tamme-vanilje, nahksuse ja suitsu (tammevaadi põletamise jälg). Mida noorem vein, seda agressiivsem maitse, vanusega taltudes kujuneb välja mitmekülgne maitse kus sees marjasus, vürtside soojus ja puidune pargisus.
Veini võib hoida kuni 30 aastat. Hetkel sobib kokku veise-, ulukiliha roogadega; part tumedas kastmes, tugevad juustud ja magustoiduna šokolaadikeeks on väga hea valik.      

1500H Pago del Vicario  2007 14% 750ml Andaluusia, Hispaania – punane kuiv vein - 27 eurot
Andaluusia kuum lõunatipp on Sierra Nevada mäestiku kõrgetel nõlvadel oluliselt jahedam ja võimaldab kasvatada nn. jahedama kliima viinamarjasorte.  Vein on ebatavaline segu kolmest viinamarjasordist mida tavaliselt kunagi kokku ei panda: maasikatooniline Tempranillo, mustsõstrane Cabernet Sauvignon ning Burgundia õhuke ja delikaatne Pinot Noir. Vein on 12 kuud laagerdunud prantsuse tammevaadis millest 2 esimest kuud koos paksu sademega. 
Vein on erksa, kirsipunase värvusega, pisut glütseroolse tekstuuriga kus rasked veinipisarad liiguvad aeglaselt klaasi külgedel. Lõhn on täidetud karamelliste marjadega, maitse aimatavalt magus ja heas mõttes justkui pisut liimine. Happed ja pargisus on heas tasakaalus; järelmaitse pikk ja muljetavaldav. 
Sobib nautimiseks niisama või väga hästi valmistatud liharoogade kõrvale. Vein tuleb avada tund enne serveerimist.
Silt  „1500H“ rõhutab veini unikaalset päritolu: istandused paiknevad mäenõlvadel Fondoni linnakese kõrval, ligi 1500m kõrgusel üle merepinna mis on istanduse asukoha mõistes väga eriline koht.    


Casal Garcia Vinho Verde  2015 9,5% 750ml Põhja-Portugal – valge, madala alkoholiga, värske vein - 11 eurot
Vinho Verde ehk Rohelise veini valmistamise ala on Põhja-Portugali jahe, vihmane, küllusliku loodusega loodenurk. Jahedam kasvuperiood küpsetab viinamarjad aeglaselt ja jätab happerikkaks. Piirkonna veinid valmistatakse kahe või enama sordi seguna ja maitse iseloom sõltub milliseid sorte on rohkem kasutatud. Loureiro on lilleline; Trajadura metalne; Arinto ehk Pederna mineraalne; Avesso kreemine ja mineraalne; Alvarinho peen ja õrnalt aromaatne; Azal Branco minimalistlik. Eeskujulik Vinho Verde on väga kerge vein, meeldiva happega, aromaatne ehk peenelt lõhnav, tihti väikese gaasilisusega ning vahel aimatavalt magus.
Vein sobib heaks seltskonnajoogiks ning kergete roogade kõrvale: värsked salatid, puuviljad, kala ja kanaliha road.    

Herdade das Albernoas 2014 12,5% 750ml Alentejo, Portugal – valge kuiv vein - 11 eurot
Alentejo on Lõuna-Portugali suurtel tasandikel laiuv põllumajanduspiirkond kus viljakasvatuse ja oliivisalude kõrval on endiselt tähtis vein. Mitmekülgse toidukultuuri osaks on mitut stiili veinid, ka valge vein, küll vähemuses. Väikestelt viinamarjakasvatajatelt kokkuostetud marjad on veiniks tootnud Paco Do Conde veinimaja. Vein on kahe viinamarjasordi segu: troopikaviljane Antao Vaz ja mineraalne Arinto. Lõhnas domineerivad tsitrused koos puuviljadega; maitse värske, elava happe ja kerge taimsusega.
Sobib kokku kala- ja valgest lihast roogadega kus kõrval värsked salatid. Serveerimistemperatuur 10oC juures.